Monday, December 27, 2010

Rempeyek buatan Ira...

Aritu, as usual, sy yg suka mengunyah ni, mintak Ira buatkan rempeyek mcm mama dia buat kat Bandung... sy suka rempeyek ni... lain sikit dr yg sy penah makan... in fact sama je ng rempeyek kita, cuma again, ada tambahan here n there yg buat kena je dgn tekak sy... hehehe...


Rempeyek Bandung Mama Ira...



Kalau tak keberatan, cuba laa... sedap...


Jom kita tgk resepi dia...

Rempeyek Bandung Mama Ira

Bahan-bahan
Bahan A
500g tepung beras
250g tepung jagung
1 sb ketumbar ] ditumbuk
2 ulas bawang putih ]
Garam secukup rasa

Bahan B
1 biji telur
3 helai daun limau purut ] dihiris
3 batang daun bawang ] halus

Air secukupnya
Kacang tanah
Ikan bilis
Minyak utk menggoreng

Cara-caranya
- Masukkan bahan A ke dalam mangkuk adunan
- Masukkan air sedikit demi sedikit hingga adunan menjadi pekat;
gaul hingga sebati
- Sudukan adunan beserta kacang tanah serta ikan bilis dan tuang
di tepi kuali dan curahkan minyak sehingga ia turun ke dalam
minyak
- Goreng hingga kekuningan
- Masukkan bahan B dan gaul rata.



NB:
Rempeyek ni dh jadi mcm makanan ruji dh pada sy dgn daddy...
Asal abis je, mintak Ira buat lagi... Airil pn suka...
Pada sy, yg membezakan rasa rempeyek ni ialah daun limau purut
tu... terasa segar je bila tergigit... hehehe...

1 comment:

  1. kak lyn.. bhn b msk last? mcm ne tue?-khafizah-

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...