Wednesday 6 May 2020

Dendeng Daging Tok Mak nama diberi

Assalamualaikum sahabat.

Pagi ni Kak Lyn nak share tentang Daging Dendeng Tok Mak yang Kak Lyn dok buat menjual sekarang, apart from Kek Lapis Kak Lyn tu.

Dendeng Daging ni resepi mak Kak Lyn.  Sebab tu Kak Lyn namakan Dendeng Daging Tok Mak.  In fact, dendeng Kak Lyn ni mungkin tak sama dengan dendeng di pasaran tu.  Cuma pinjam nama je lah.

Tak susah membuatnya, cuma renyah je.  Tapi, outcome nya marvellous.  Superb.  Nak membuatnya, ambil masa juga.  Nak makannya, sekejap je, dah licin pinggan.  Sebab tu bila sekali Kak Lyn buat berkilo daging Kak Lyn proses.

Mak Kak Lyn mula ajar Kak Lyn buat dendeng ni masa Kak Lyn kecil lagi.  Tak ingat Kak Lyn bila the exact time, tapi rasanya masa awal-awal sekolah menengah kot.  Kak Lyn suka bab menumbuk dagingnya.  Sebab apa?  Sebab masa menumbuklah Kak Lyn akan cukai daging tu.  Bising mak Kak Lyn.  Manakan tidak, sekali tumbuk, dua kali ngap masuk mulut, dua kali tumbuk, lima kali ngap masuk mulut.  Tau-tau je, setengah daripada daging tu habis Kak Lyn makan.

Daging yang dah ditumbuk tu dah cukup dah rasa dia.. Bila dikunyah, cukup rasa manis daging dan kicapnya, rasa bawang merah, bawang putih dan halia di hujungnya.  Yammehhhh.  Tu belum lagi digaul dengan cili yang dimasak atas api berjam lamanya.

Dalam waktu PKP ni, jualan Dendeng Daging Tok Mak still berjalan macam biasa.  Cuma sedikit sukar sebab tak boleh nak bergerak merata untuk deliver.  Nak courier pun susah juga sebab courier service tak sudi nak hantarkan.  Jadinya, yang dekat-dekat ni je yang Kak Lyn boleh deliver.  Yang di Shah Alam, Klang serta kawasan sekitarnya.

Ada gak hari tu Kak Lyn pass pada kawan customer yang tinggal di Kuala Lumpur.  Kawannya tinggal di area Kak Lyn ni.  So, dapat jugalah customer ni dendeng Kak Lyn ni.  Alhamdulillah.

Well, lets share the look...



Daging yang sedang digoreng



Cili atas api - berjam tunggu dia masak



The outcome



Yammehhhh








The look may not be nice, but the taste is superb!!!   Tak percaya?  Try out.

No comments:

Post a Comment