Thursday, December 16, 2010

Meehoon Singapore

Arini,on the way pegi Klinik Kesihatan Presint 9, Putrajaya, terfikir2 apa la nak mkn for lunch... iye laa kan, nk kena jaga gula dlm darah... takut naik, luka bekas operation tu lambat lak baiknye nanti...

so, sambil2 dok driving tu, terfikir... bhn2 utk buat Meehoon Singapore most of it ada dlm fridge (walau pun tak semuanya)... apalagi, call maid, suruh dia prepare sume, balik dr buat dressing, leh terus goreng... Ni la hasil nye... Meehoon Singapore campak2...

Terima kasih pd Kak Sofia (chef di Restoran Rasa Utara, Central Market)... sy dpt resepi ni dh lbh 10 thn lepas... still crave for this, anytime and everytime menyebutnya... hehehe... Jom layan...



Meehoon Singapore utk lunch arini...

Bahan2 campak2...

Meehoon - direndam
3 ulas Bawang merah ]
3 ulas Bawang putih ] ditumbuk
4 biji Cili api - dititik
7 batang serai - dihiris halus dan diblend
Isi ayam - dipotong kiub ]
Sotong ] agak2 je
Udang ]
Segenggam taugeh
Segenggam kucai
Segenggam carrot (dipotong memanjang dan halus2)
Sedikit hirisan daun limau purut
Garam
Lada sulah
Lada hitam ditumbuk kasar

Cara2
- tumis bawang putih dan bawang merah hingga naik bau
- masukkan serai yg telah diblend. Kacau sampai sedikit kering
- masukkan isi ayam, sotong, udang. Kacau rata
- masukkan garam, lada sulah dan lada hitam
- masukkan meehoon dan sayur2an tadi. Kacau rata hingga masak
- masukkan hirisan daun limau purut dan tutup api

Meehoon Singapore ni sedap dimakan dgn sambal kicap...

Jemput makan ye... Yummy... Yummy...

Mak aaaiiihhhh... dh mkn meehoon ni, gula naik tinggi giler...
ok.. ok.. ok.. take it easy ye... kena slow down nih!!!

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...