Smlm, terasa tension giler...
Tp, lunch arini betul2 buat sy sejuk hati lepas hal smlm...
Alhamdulillah...
Such a very simple dishes, but it really did cool me down...
Yummy... yummy... sambal kuang, paru goreng n keli goreng...
Sambal kuang? tu sambal dr Bandung... sdp sgt...
Jom tgk cmne nk mengolahnya...
Sambal Kuang
Bahan-bahan
3 biji cili merah ]
2 biji cili padi ] digoreng
1/2 biji tomato yg sedang besarnya ] dgn minyak
1cm belacan ]
2cm gula melaka
Sedikit garam
Cara-cara
- Tumbuk cili merah dan cili api bersama belacan dan garam sehingga hancur
- Masukkan tomato dan gula melaka dan tumbuk sehingga sebati.. Sedia utk
dinikmati...
Paru goreng
Bahan-bahan
Semangkuk paru yg telah direbus serta dihiris halus
1 sudu kecil garam
1 sudu kunyit
1 sudu besar jintan manis ]
1 sudu besar jintan putih ] ditumbuk
1 sudu besar ketumbar ]
3 biji bawang merah ]
3 ulas bawang putih ]
Cara-cara
- Gaulkan paru dengan garam dan kunyit serta bahan-bahan yg ditumbuk
- Perapkan selama 1/2 jam
- Goreng dgn api perlahan sehingga garing
Keli goreng
Bahan-bahan
3 ekor ikan keli
1 sudu kecil garam
1/2 inci kunyit hidup ]
3 biji bawang merah ] ditumbuk
2 ulas bawang putih ]
Cara-cara
- Gaulkan keli dengan garam dan bahan-bahan yg ditumbuk
- Perapkan selama 1/2 jam
- Goreng dgn api perlahan sehingga garing
ada gak pucuk ubi celur as ulam mkn ng smbal kuang tu...
No comments:
Post a Comment